Sjung om studentens…

En av mina lite naiva förväntningar av läraryrket var att det skulle finnas en massa tid att själv sitta och grotta ned sig i sina ämnen och kurser. Att det skulle finnas gott om tid att inte bara underhålla sin kompetensen utan även utvecklas på djupet i sina ämnen. I verkligheten visade det sig att för det mesta har man så fullt upp med planering och efterarbete av lektionerna att man verkligen måste kämpa för att hitta tid att själv hålla uppe sin kompetens. I år har jag dock haft flera avgångsklasser vilket gör att denna sista skolveckan (då enbart elever från åk 1 & 2) är kvar på skolan, så finns det faktiskt möjlighet till detta.

Min avgångsklass har under året haft stora problem med att komma överens om vilken utgångslåt de skulle ha på studenten. De var riktigt osams och vi fick verkligen jobba med klassen och argumentera för hur man i en demokratisk anda ändå måste kunna komma överens. Tillslut lyckades klassen enas (eller om de helt enkelt tröttnade på att inte komma överens…) om en låt. Då plötsligt kommer någon på att de behöver komma överens om ytterligare en låt, för det ska även spelas en låt när de går nedför trappan från balkongen… Och så var de genast osams igen…

Här fick jag en liten udda idé och jag testade istället att spela in en egen låt till klassen. När man jobbar med digitala kurser, så behöver man då och då ett skarpt projekt för att hålla sig ajour med programvaran och i år har det helt enkelt inte funnits tid till något musikprojekt, vilket såklart är motsägelsefullt när ljud & musik är en del av min kurs i digitalt skapande.

Jag ville fånga den lite kaotiska känslan/stämningen som råder på traktorsläpen när studenter skriker ut sin glädje och lättnad över att skolan och utbildningen är över (åtminstone för ett tag). Till detta gjorde jag en video där jag återanvände de visitkort eleverna en gång fått göra i sin utbildning. Jag lyckades även få min klassförestångarkollega att ta varannan rad i den inte så komplicerade texten (klasslistan). Och med väldigt enkla medel och inte sååå mycket tid fick vi faktiskt till en låt och en musikvideo som jag är riktigt nöjd med. Och som eleverna sedan spelade både som ”nedför trappen låt” och som gick på traktorsläpet under kortegen.

HA14s Utgångslåt på studenten

Men dagen innan eleverna tog studenten så hade vi en liten avtackning av klassen. Och då kom spontant en variant på låten upp. För hur osams man än varit i klassen och även om det just nu bara känns skönt att det hela är över, så är jag säker på att eleverna nån gång kommer att känna ”Jag saknar nog min gymnasietid… Jag saknar nog mina gamla klasskompisar… Även om dom ville spela en jävla skitlåt på studenten…”

Därför gjorde vi även en improviserad och avskalad version av låten.
Och nu när jag sitter här på arbetsrummet och för en gång skull får jobba lite ostört, så fylls man såklart av en tomhet efter klassen. För trots (eller tack vare) nästan ”100 rektorssamtal och ett antal polisförhör” som eleverna uttryckte det i sitt studenttal, så skapas det ett starkt band mellan läraren och eleverna. Och såklart mellan eleverna i klassen. Mycket var såklart väldigt jobbigt, men tack vara det så är nu känslan och banden desto starkare. Här ett försök att med samma låt förmedla den känslan…

Dagen-efter- i-tomma-klassrum-versionen av samma låt.

Inspelat i Garageband och iMovie. Tillsammans med Maria Palje.

Linus Sällström, IT-pedagog, UAF