Det finns en verkstad och bensinmack i Gothem

Vår förskola ligger på landet med många traktorer som åker förbi på dagarna och en del barn/ familjer har lantbruk. Då blir det mycket traktorlek. Vi arbetar med att utveckla våra inne- och utemiljöer i vårt förskoleområde för att stimulera barns fantasi. Barnen var med i förberedelserna om hur de skulle vilja ha en mack och verkstad. Vår vaktmästare kom och hjälpte till med att sätta allt på plats och även där var barnen med. Vi pratade med barnen på en samling och berättade att vi skulle göra i ordning en mack och verkstad. Vi har tema bygg och konstruktion, samtidigt som vår nya chef utmanar oss i att utveckla lekmiljöerna. Barnen fick komma med förslag på vad som skulle finnas där. Vi tittade i lekkataloger och några barn var med och önskade sig saker. Vi pratade om att vi inte hade så mycket pengar så vi fick även använda oss av saker som vi kunde återanvända på nytt sätt.  I dagsläget är det mest verkstaden som används. Barnen reparerar traktorerna och leker rörmokare och elektriker.

 

Vi pedagoger samlade ihop material som vi hade hemma för att få till detta projekt för en billig peng. Vi letade i källaren efter gamla krokar och hittade plastbackar. Det var spännande att se att vi kunde ta en dammsugarslang och skruva fast på väggen så det blev en tankstation. Vi skar av en vattenslang som blev en traktortvätt. Ett gammalt diskställ som skruvades upp på väggen användes till hinkar och tvättsvampar. När vaktmästaren kom för att sätta allt på plats så var barnen med och pekade var han skulle skruva fast sakerna. När allt var på plats tog vi fram verktygen som vi köpt och sedan var leken igång. Vi har även köpt en verkstadsbänk med verktyg, skruvar, muttrar och skruvdragare som vi har inomhus. Det är en väldigt populär lekhörna.

Monica Ekengren, pedagog, förskolan i Gothem