ADE Academy

I januari öppnade ansökningarna till ADE Academy class of 2017 (Apple Distinguished Educators). Det är Apples globala program för att uppmärksamma och stödja lärare som uppvisat fantastiska resultat i och utanför klassrummets med hjälp av Apples teknik. Programmet har funnits sedan 1994 och antagningar sker varannat år. Då det i Sverige enbart fanns 11 st lärares som blivit utsedda till ADE så var chanserna kanske inte jättestora. Man ansöker bland annat med en tre minuter lång video om hur ny teknik utvecklat och förbättrat sin undervisning. Under våren kom beskedet att jag var antagen! Och nu befinner jag mig i London för utnämning, utbildning och nätverkande med cirka 200 andra nya och erfarna ADEer från mestadels Europa, men även Sydafrika, Förenade Arabemiraten och Indien.

Kontrasterna är stora. Jag minns ett år då hela vårt arbetslag la hela kompetensutvecklingspengen på bokmässan i Malmö. För att få råd så packade vi in oss i våra egna bilar och körde till Göteborg och där bodde vi på vandrarhem. Stället kändes ofräsht och dagen efter visade sig att flera rum hade vägglöss. En av kollegorna blev så biten att hon inte kunde jobba på en vecka. Utan att gå in på några detaljer kan man säga att vistelsen i London är rakt den motsatta.

Programmet är intensivt. Vi har bara 2.5 dagar så dagarna är fulla. Gemensamma föreläsningar, presentationer blandades med valbara workshop och nätverkande. Mitt schema såg ut såhär:

Dag 1
8.30 General sitting. Why and How with the ADE-program.
11 Workshop: Making music with Logic and Garageband
13.30 Workshop: film making with Final Cut and iMovie
15.15 ADE showcases
15.45 Genereal sitting. ADE Impact Stories & Networking
17.30 Swift playground & coding.
20-22 Teachmeet

Dag 2
8.30 ADE showcases
9.15 General sitting
11 Workshop: Robots, drones and music. Bringing coding to life
13 Guest speaker. Will Kennard from Chase & Status
14 General sitting
15 ADE Project Labs / Team Collaboration
16 ADE showcases
17-18.30 ADE networking
20 Group Exercise

Dag 3
8.30 Showcases
9.30-10.30 Guest Speaker. Jilian Edelstein
10.45-12.30 General sitting

När man som mig jobbat med IKT i nästan 15 år och dessutom nästan uteslutande undervisat i datorbaserade kurser så är det ganska svårt  att få riktigt bra kompetensutveckling inom detta område. Vi har visserligen haft digital kompetensutveckling med bra kvalité i vår 1-1 satsning de senaste åren. Men den har såklart inte varit anpassad efter mig och många gånger har jag själv hållt i delar av denna utbidning. Så jag kan inte nog understryka hur mycket det ger mig att få åka iväg på en sån här tillställning.
Att få träffa 200 andra lärare som jobbar lika intensivt som mig själv med digitalisering. Att inse att man är långt ifrån den värsta datanörden. Att ens arbeten som i många kollegors ögon är superavancerade kan utvecklas bra många steg till. Och att det fortfarande finns mängder av idéer, verktyg och metoder jag vill testa.

För det händer ju att man på en skola blir kallad för IKT-guru eller datasnille. Och jobbar man som IKT-pedagog och dessutom undervisar mest i IKT-intensiva kurser så ska man såklart kännas sig trygg i att man kan mycket och att man har genomtänkta visioner om hur vi kan använda IKT i vår undervisning. Men det kan också innebära att man blir lite bekväm. Kanske får man lite väl mycket kredit för det man gör just för att de flesta runt omkring mig inte är just IKT-pedagoger och undervisar i dessa ämnen. För här märker jag ju att det finns många som gör saker i sin undervisning som får mig att nästan tappa hakan. Och att det finns massor mer som jag vill testa och utveckla. Tillsammans med mina kollegor och mina elever.

Så nu är jag utsedd till Apple Distinguised educater. ADE sverige har nu växt till att bestå av 21 st lärare. Det är smickrande. Och jag är inte ens Wisbygymnasiets första ADE. Min kollega och roomie Anders Randler tillhörde ADE class of 2015. Så nu har vi två stycken ADE på Wisbygymnasiet. Det visar vilka möjligheter vår 1-1 satsning med Mac kan medföra.


Team sweden

Linus Sällström, lärare, Wisbygymnasiet