Bok om programmering

Bakgrund

Som bekant är det full fart på införandet av programmering i vår svenska läroplan. Än så länge är det osäkert vilka språk som skall användas och pedagoger runt om i landet provar olika varianter. På Gotland har vi iPad i grundskolan och därmed tillgång till Apples utomordentliga material “Lär dig programmera” som bygger på språket Swift och använder Appen Swift Playgrounds. Detta kit är mycket populärt internationellt och många pedagoger har frågat efter en guide till hur man kommer igång med undervisningen på bästa sätt. Med anledning av detta har jag och två andra Apple Distinguished Educators skrivit en gratis bok som finns publicerad på iBooks Store.

Det hela började med att Joe Moretti som är en mycket kompetent pedagog och utbildningskonsult från Bristol kontaktade mig för att fråga om vi kunde skriva en bok i ämnet. Jag tyckte det lät spännande, men ville gärna även koppla in Daniel Budd från Perth, Australien. Daniel har en bakgrund inom Webbdesign, men jobbar sedan flera år som pedagog på Corpus Christi Collage nära Perth.

Vi hade ett första Skype-samtal i början av April då vi drog upp planerna för boken och har sedan dess haft kontakt via Messenger en hel del. Vi hade ett andra Skypesamtal förra veckan dagen innan vi publicerade boken. Det känns närmast magiskt att på detta sätt arbeta med pedagoger från världens olika hörn – något vi kan tacka nätverket Apple Distinguished Educators för!

Boken

Bokens syfte är att guida pedagoger till hur de på bästa sätt skall införa och använda Swift Playgrounds i klassrummet. Vi har delat upp innehållet enligt nedan:

  1. Intro till boken som förklarar upplägget samt berättar fördelarna med Swift.
  2. Hur man använder tillbehör som t ex drönare, sphero-bollar, etc med Playgrounds för att förstärka lärandet.
  3. En genomgång av olika utmaningar som erbjuds i Playgrounds.
  4. Hur man skapar eget material både på iPad och med hjälp av en Mac .
  5. Hur man tar steget över till Xcode på macOS och hur man kan skapa eget material där.

Det är helt gratis att ladda hem boken som heter “Swift Playgrounds in the Classroom” från iBooks Store. Gör gärna det, läs och fundera och kom gärna med tankar och önskemål om kompletteringar.

Vill ni lyssna på en intervju med Joe, Daniel och mig så hittar ni en sådan i Podcasten “Swift Teachers” Episode 16.

Lycka till!

Anders Randler, förstelärare i matematik och IKT-pedagog, Wisbygymnasiet

Senaste kommentarer
  1. Anders Randler