Allt är relativt

Så var det dags att återse det svenska ADE-nätverket igen.

Eller som Mikael (gruppens samordnare) uttryckte det ”Linus, dig har jag ju inte sett sedan i London i augusti…” Och ja, det stämde såklart. Trots all inspiration och energi jag fick av sommarens ADE-utnämning så har det inte riktigt varit läge att åka iväg på några av höstens aktiviteter och inbjudningar. Det är ju lite så när man bor på Gotland att restid och ekonomi begränsar ju hur ofta man kan åka till fastlandet på liknande träffar. Men nu är jag i alla fall på plats även om det innebar att julledigheten fick stryka lite på foten.

Vilka fantastiska lärare som ingår i detta nätverk. Dagen var indelad med inspirationsföreläsningar på förmiddagen och lite workshops kring Augmented reality på eftermiddagen. Men det jag tar med mig mest är ändå alla idéer och berättelser kring hur man kan jobba med digitalisering med eleverna i skolan. Ibland tycker jag att jag som IKT-pedagog och lärare i ämnen som digitalt skapande, information och kommunikation och programhantering har väldigt optimala förutsättningar för att testa nya metoder, mjukvara och tekniker. Men varje gång jag träffar lärarna i detta nätverk, så inser jag hur mycket mer jag inte testat än som såklart skulle passa alldeles utmärkt i mina kurser. Och varför har jag inte kommit på det själv? Det är lätt att känna sig lite gammal och trött i den digitala världen istället för att inspireras och utvecklas. Det är därför det är så viktigt med utmaningar och att få input från andra riktigt engagerade lärare. Så att man inte bara stannar upp i det man gör (för det kan vara nog så utmanande det med). Att våga testa nya saker även om det tar tid och slutresultatet kanske blir lite mindre safe än det gamla beprövade.


Hans Häggblom

Programmet för dagen:

07.00 Träningspass på Cross trainer
08.45 ”Augmented Reality in a business perspective – best practice” – Hans Haeggblom, Apple Enterprise
10.45 Södra Skogsägarna example – thoughts and demo – Johan Thor, Marthin Freij, Södra Skogsägarna

Lunch

13:00 Workshop together with Apple and Johan and Marthin
15.00 – 16.00 Summary and going forward – Peter, Mikael and Ida

Sedan återstod några timmars väntan i hotellobbyn och då man kan passa på att skriva ett blogginlägg. Därefter bestod ca tre timmars båtresa hem tillsammans med kollegan och “ADE-partner in Crime” Anders Randler av lite spåning om hur vi fortsätter detta arbete på Wisbygymnasiet.

Några av AR-apparna vi testade:

 

 

Länk till ADE-nätverket

Linus Sällström, IKT-pedagog och förstelärare, Wisbygymnasiet