World’s Children’s Prize på Norrbacka

Norrbackaskolan är en Globen Friendskola. Vi arbetar med tidningen som handlar om FN:s Konvention om barnets rättigheter. Alla länder utom USA har ratificerat Barnkonvention. Tidningen Globen berättar inte bara hur barn i andra länder har det, utan även hur barn i Sverige mår. Arbetet med denna tidning är världens största årliga utbildningssatsning om barns rättigheter och demokrati.

Vad är World’s Children’s Prize for The Rights Of The Child (WCP)?

Vi vill vara med och förändra världen, det får vi med hjälp och utbildning genom att vara med i World’s Children’s Prize-programmet. Genom att lära känna modiga barnrättshjältar och barn i hela världen får vi lära oss om:

 • Medmänsklighet
 • Alla människors lika värde
 • Barnets rättigheter
 • De mänskliga rättigheterna
 • Hur demokrati fungerar
 • Hur du kan kämpa mot orättvisor, fattigdom, rasism och förtryck
 • FN:s Globala Mål som världens länder har kommit överens om, för att skydda miljön och göra världen mer rättvis fram till år 2030.

Hittills har 40,6 miljoner barn jorden runt lärt sig om barnens rättigheter och demokrati genom WCP-programmet (World’s Children’s Price) sedan starten år 2000. Fler än 70 000 skolor i 116 länder har anmält sig som Global Friendsskolor och stödjer World’s Children’s Prize.

Laureate Malala Yousafzai ger en presskonferens inför World’s Children’s Prize ceremonin 2014 på Gripsholms Slott i Mariefred, Sverige. Bild: Sofia Marcetic / World’s Children’s Prize

WCP är till för barn från de år de fyllt 10 år till de fyller 18 år. FN:s konvention om barnets rättigheter säger att du är barn till och med det år du fyller 18 år. Åldersgränsen nedåt har flera skäl. För att kunna rösta i Global Vote måste man lära sig allt om priskandidaternas arbete. Barnen de kämpar för har ofta upplevt mycket svåra saker och deras berättelser kan vara skrämmande för yngre barn. Även för äldre kan det var otäckt och därför är det viktigt att de har vuxna att prata med när vi jobbar med WCP-programmet. Här är det viktigt att visa eleverna att det alltid går att göra en förändring – att man ingjuter ett positivt hopp.

Beskyddarna av World Children Prizeprogrammet är Drottning Silvia, Desmond Tutu, Stefan Lövén, Nelson Mandela,(han är avliden, men hans namn finns kvar som beskyddare), Graca Machel, Malala Yousafzai, Åsa Régener – Sveriges barnminister.

WCP-programmet är världens största årliga utbildning i allas lika värde, barnens rättigheter, demokrati och hållbar utveckling, vilket ingår i läroplanen för skolan, (LGR11).

Arbetsgången kring WCP-programmet

Vi läser och diskuterar om:

 • Möte med barnrättsjuryn
 • Rättigheter och demokrati i ditt liv
 • Barnens rättigheter i världen
 • Hur mår världens/Sveriges barn?
 • Vi möter barnrättshjältarna
 • Vi får lära oss hur världsomröstningen går till och hur vi vår röstning på skolan kommer att gå till.

De nominerade i år:

 • Gabriel Mejia Montoya – För sin mer än 30-åriga kamp för Colombias utsatta barn – gatubarnen, barnsoldaterna och barn som dömts till fängelse.
 • Rachel Lloyd – För sin över 20-åriga långa kamp mot barnsexhandel (kommersiell sexuell exploatering av barn) i USA.
 • Valeriu Nicolae – För sin outtröttliga kamp för de allra fattigaste och mest utsatta barnen i Rumänien och hela Europa.

Årets pristagare för World’s Children’s Prize, den kandidat som fått flest nomineringar år 2018:

Rachel Lloyd från USA

Den stora ceremonin hålls på Gripsholms slott i Mariefred och leds av jurybarnen. Där hedras alla barnrättshjältar och får prispengar till sitt arbete för barn. Drottning Silvia hjälper jurybarnen att dela ut priserna.

Barnrättshjälten Rachel Lloyd och Shaquana Blount från USA på World’s Children’s Prize ceremonin 2018 på Gripsholms Slott i Mariefred, Sverige. Bild: Sofia Marcetic / World’s Children’s Prize

Torsdagen den 19/4 hölls presskonferensen i Solbergaskolans aula av åk 6 elever från Norrbacksskolan. Närmare 160 elever deltog i presskonferensen då årets nominerade avslöjades. En fantastisk insats av eleverna och med ett gediget program som innehöll både tal, sång och dans.

Intervju med Maria Troive

En som arbetat länge med detta projekt i skolan samt även arbetat på tidningen Globen är min kollega Maria Troive:

Vi hoppas att flera skolor på ön ansluter sig och anmäler sig till att bli en Globen Friendskola. Att vi blir fler som lär oss om barnets rättigheter och utbildar fler barn till att bli globala medborgare (global citizens) och förändrare (changemakers).

Kajs-Marie Kotz, förstelärare, Norrbackaskolan


Referenser

Anmäl din skola till World’s Children’s Prize-programmet

Barn på Gotland hedrar kämpe för flickor i sexhandel

Ladda ner intervjun med Maria Troive