Julshow 2018

Som jag skrivit i tidigare blogginlägg så tycker jag att det är otroligt viktigt att man som lärare och IT-pedagog tvingar sig in i ett antal skarpa projekt för att underhålla själva hantverksbiten av det digitala skapandet. Denna termin tog det sig formen av Flossa 2.0.

I våra julavslutningar så brukar vi försöka ha en röd tråd genom showen. Något som håller ihop en i övrigt rätt spretande föreställning som för det mesta sätts ihop eftermiddagen/kvällen innan själva föreställningen. Bättre framförhållning än så är nog tyvärr inte möjlig i skolans värld.

Temat ska kännas aktuellt och gärna viralt. Någon hade en idé med julkortshälsning (a´la Kalles jul) och någon nämnde flossa och där nånstans föddes idén med ett julkort i videoformat från skolans samtliga program där personalen tolkar just att flossa. Fenomenet flossa är ju kanske inte superaktuellt längre, men jag tyckte att det blir extra bra att lärare anammar något som var viralt för några års sedan. Och att vi sedan såklart inte har koll på vad flossa egentligen är och tror att det är något slags friskvårdsprojekt. Högre nivå än så behöver det inte vara. Vi gillade i alla fall idén om att personal från alla program involveras eftersom vi ofta får höra från elever att det är tråkigt att just deras lärare inte var med i showen. Det är ju långt ifrån alla som trivs på en scen i dessa sammanhang. Och vi är ju nästan 200 lärare på vår skola.

Jag övertalade vår rektor att spela in själva introduktionen till temat. Den filmen läckte vi lite lämpligt onsdag eftermiddag via vår lärplattform. Alltså 1,5 dag innan själva showen. Klippet hade över 700 visningar innan fredagen och på torsdagskväll fick jag ett lätt oroat mail från min rektor kring detta… Jag försökte lugna honom med att allt faller på sin plats under showen… I detta sammanhang och med det korta tidsperspektivet är 700 visningar nästan att betrakta som ett viralt klipp i sig… Kanske skolans första…

Så jag tänkte nu dela med mig av terminens repetition av iMovie/Garageband/Youtube och presentera mina underbara kollegor på Wisbygymnasiet. Tack för att ni finns och ställer upp i alla möjliga olika sammanhang.

Spellistan har i skrivande stund haft 3500 visning sedan jag gjorde den publik efter showen 21/12.


I det sista klippet lägger jag faktiskt “sången” till låten (som alltså är en omgjord variant på Samir och Viktors låt “Shuffla”)

Och här ett klipp från showens sista nummer, vilket även inkluderade ett falskt brandlarm som förkunnade att nu är det äntligen jullov.


God fortsättning på det nya året

Linus Sällström
IT-pedagog och medialärare på Wisbygymnasiet