Årets studenthyllning

Då var det åter dags att hylla en av mina avgångsklasser på Wisbygymnasiet. HA 16 tar studenten och i år var jag för en gång skull ute i hyfsat god tid med min hyllning. Det innebar att jag faktiskt hann involvera både klassföreståndarna, en karaktärslärare och en growlande samhällskunskapslärare. I år har jag även reserverat 3-4 lektioner i min kurs Programhantering, där eleverna själva ska få skapa ett grafiskt eller medialt minne till deras student eller deras år på Wisbygymnasiet. Så min hyllning var även tänkt vara en energigivande starter på det allra sista momenten som de jobbar med i kursen.

Låten är inspelad i programmet Garageband och vi spelar in det direkt på min bärbara Mac i mitt arbetsrum. När jag efter ett tag börjades inse att detta projekt (trots sin enkla uppbyggnad) nog skulle kunna bli rätt häftigt, så ångrar jag kanske lite att jag inte gjorde det mer seriöst direkt från start. Och t ex filmat själva processen, men några små klipp fick jag i alla fall med. Låtvalet föll givet efter att jag sett filmen Bohemian Rhapsody och låten passar så bra in i de känslor som jag kan tänka mig rusar genom eleverna under själva utspringet på studentdagen. “Vi må ha bråkat i klassen, strulat med våra studier och längtat efter att skiten ska vara över. Men idag är vi fucking bäst!” Musikbakgrunden är rätt lik originalet, men jag har lagt gitarrsolot genom hela låten. Och så har jag lagt på lite extra trummor.

Filmen består sedan av de visitkort eleverna gjorde som sin allra första övning i min kurs. Men självfallet har de fått byta ut de bilder de inte var nöjda med innan vi la ut hyllningsfilmen publikt.

Som jag skrivit i bloggen förr, så är detta också mitt egna sätt att hålla upp den egna digitala kompetens. För trots att jag undervisar i mediaämnen så är det mycket sällan man själv hinner köra några skarpa projekt. Man har så fullt upp med att hjälpa, instruera, planera, stötta och styra upp elevernas arbetet. Så man hinner tyvärr inte själv skapa några projekt. Och det är just med skarpa projekt man håller själva hantverksdelen av det digitala skapandet vid liv.

Här är i alla fall låten och filmen. Medverkar gör:
Elisabet Fackel (KF & Mattelärare)
Rocio Herran Gonzalez (KF & Handelslärare)
Maria Palje (Handelslärare)
Jerry Jacobsson (Lärare i HI & SH)

En härlig klass och härliga kollegor

Linus Sällström, IT-pedagog & gymnasielärare, Wisbygymnasiet

Lycka till i livet!

Referenser

YouTube-klipp – “Hyllning till HA16”