Masked teacher

Då var det dags att dra ihop en avslutande hyllning till eleverna som tar studenten alternativt får sig ett välförtjänt sommarlov. I år lockade tv4 showen “Masked singer” och konceptet fick såklart heta “Masked Teacher”.

Jag hittade en gammal inspelning som jag gjort i garageband av en låt jag hade tänkte göra Live som ett julshowsnummer innan allt stängde ned. Då jag inte hade någon fysisk mask att gömma mig bakom så skapade jag en digital mask inspirerad av originalloggan i Photoshop och lade den istället som en digital mask. För att inte utsätta några av mina kollegor för traumat att se mig dansa så har jag filmat med min egen webkamera i klassrummet strax innan ett klassråd. Tillsammans med lite videoeffekter i iMovie så är det ju inte helt uppenbart vem som är där bakom dessutom. Inte ens för dom som känner mig. Eller så är det just det som det är.

Då vi är en stor skola och jag endast undervisar omkring 100 av 1300 elever så fick det räcka med att man skulle gissa ämnet. Då vi är en stor skola så tänkte jag också att några fler av mina nästan 200 kollegor skulle göra mig sällskap i “masked teacher” så kunde det få bli en röd tråd genom den digitala skolavslutningen som vi planerar att släppa på skolavslutningsdagen. Så blev det inte. Och har jag stått där och dansat halvåtta en onsdagsmorgon så ska det såklart ut! Det är inte många gånger det sker ska ni veta.

Men när det bara återstår några få dagar av läsåret är det inte så lätt att få folk att dumma sig framför kameran. Så ni får stå ut med mig. Men låten tycker jag är riktigt bra och jag skrev om texten förra året i samband med att jag fick en plötsligt insikt och empati för vad gymnasielagen faktiskt medför för både mina kollegor på Individuella programmet men såklart mest för våra ensamkommande elever som läser på språkintroduktionen och som riskerar att utvisas om de inte både lyckas med att både klara av studierna plus skaffa sig fast anställning inom 6 månader.
Det finns dom som har det svårt. På riktigt.

Ni får den i både en nedklippt och full version.

Linus Sällström, gymnasielärare & IT-pedagog på Wisbygymnasiet

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.